• [email protected]
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Dilbilimi Bölümü

UDK Hakkında

Ulusal Dilbilim Kurultayı Türk dilbilimcileri bir araya getiren en büyük bilimsel etkinliktir. Her yıl, ülkenin farklı üniversitelerinden dil üzerine çalışmalar yapan akademisyenlerin bir araya gelip çalışmalarını sunduğu, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunabildiği, tartışabildiği akademik bir ortamdır. İlk defa 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi, İngiliz Dilbilimi Bölümü ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Bu tarihten itibaren düzenli olarak her sene Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan üniversiteler tarafından organize edilmektedir. Ülke dışında yapılan tek kurultay 2009 yılında KKTC’nin Gazimağusa kentinde bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesinde düzenlenmiştir. Her senenin nisan ya da mayıs aylarında 2 ya da 3 günlük olarak düzenlenen kurultay sadece 2020 yılında Koronavirüs salgını sebebi ile düzenlenememiştir. 2021 yılının nisan ayında düzenlenen son kurultay ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

Kurultay dili Türkçedir. Tüm sunumlar Türkçe olarak gerçekleştirilir. Ancak sunulacak çalışmalar farklı dillerden veri setleri içerebilmektedir. Bu tür verilerin Türkçe çevirileri de sunum içerisinde verilmektedir.

Previous Post Next Post